Kom jij ons team versterken?


Kom jij ons team versterken?

Wie zijn wij?
Het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man is al meer dan 25 jaar een gastvrij centrum en een inspirerende ontmoetingsplek en leeromgeving waar natuur en duurzaamheid centraal staan.
Het biedt een thuisplek voor tien groene organisaties en haar vrijwilligers en is bovendien Toegangspoort van het Grenspark Kempen  ̴Broek. Het centrum is vrij toegankelijk, alle dagen open en trekt jaarlijks zo’n 27.500 bezoekers.

Wat doen de vrijwilligers?
Bij alle activiteiten spelen vrijwilligers een grote rol. Zonder de enthousiaste inzet van deze vrijwilligers zou het centrum niet kunnen functioneren. Op dit moment zijn 85 vrijwilligers actief, mannen en vrouwen van alle leeftijden uit Weert en omgeving.
Zij onderhouden in kleine teams de bloemen- en stenentuin, verzorgen in het weekend baliedienst, ontwerpen en begeleiden programma’s voor scholen en recreanten, verzorgen excursies of wisseltentoonstellingen. Ook de natuurbibliotheek, de techniek en de website worden door vrijwilligers onderhouden.

Waarom en waarvoor zijn er nieuwe vrijwilligers nodig?
Om ook in de toekomst al deze activiteiten veilig te stellen zijn we op dit moment op zoek naar versterking van ons vrijwilligersteam. We hebben vrijwilligers nodig:
* als gastheer of gastvrouw om in het weekend baliedienst te verrichten;
* als tuinmedewerk(st)er om de tuin te onderhouden;
* als schoolbegeleider om mee te helpen bij de voorbereiding en uitvoering van lesprogramma’s voor het voortgezet onderwijs.
* als activiteitenbegeleider om mee te helpen bij de voorbereiding en uitvoering van activiteiten voor kinderen van ong. 10 jaar.

Gastheer/gastvrouw
Onze gastvrouwen en gastheren zorgen ervoor dat in het weekend het centrum open is voor het publiek. Ze zijn het visitekaartje van ons centrum en werken altijd met zijn tweeën. Dat kan uiteraard ook met eigen partner, vriend(in) op zaterdag- of zondagmiddag, vanaf 13.00 uur. In de winter tot 16.00 en in de zomer tot 17.00 uur. Uiteraard kunnen zij zelf aangeven wanneer. We streven naar een keer per maand een middag.
Zij heten de bezoekers welkom en geven informatie over de mogelijkheden die het centrum en haar omgeving bieden zoals de aaigang, biotopenwand, wandel- en fietsmogelijkheden en kinderfeestjes.

Tuinmedewerk(st)er
Bij het centrum ligt een mooie tuin, die bestaat uit twee onderdelen: een stenentuin en een bloementuin. Ze zijn van elkaar gescheiden door een sloot en met elkaar verbonden door een klimopbruggetje. Deze tuin biedt veel voedsel en woonplek voor vogels, insecten, vlinders en bijen. Er zijn bordjes om de bezoeker te informeren, een weerhut en grondwaterpeilbuis. Het beheer en onderhoud van de tuin wordt uitgevoerd door vrijwilligers en aangestuurd door een van hen.
Zij, zowel mannen als vrouwen, werken in een klein team en zouden het fijn vinden als je hen komt versterken. Dat kan op de maandag- en vrijdagmiddag.
Schoolbegeleider
Voor deze functie zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden om mee te helpen aan de voorbereiding, het begeleiden en opruimen van lesprogramma’s over de natuur en duurzaamheid. Daarbij kun je kiezen voor activiteiten voor de basisschool, ook naschoolse, en het voortgezet onderwijs. Zij werken zo’n 4 uur per week in de schooltijd, onder andere op de dinsdagochtend.

Activiteitenbegeleider
Vind je het leuk om met kinderen van 10-12 jaar tijd om te gaan? Dan zou je ook kunnen meehelpen bij de voorbereiding en uitvoering van doe-activiteiten in en rond het centrum. Uitsluitend leerlingen van groep 7 nemen hieraan deel. Deze activiteiten vinden plaats op de 3e donderdagavond van de maand, van 19.00 tot 20.30 uur


Wat vragen we van je?
Wil je ons vrijwilligersteam versterken dan verwachten we van je dat je:
* graag met mensen omgaat;
* affiniteit hebt met natuur en duurzaamheid;
* het leuk vindt om kennis en ervaring met anderen te delen;
* graag deel wilt uitmaken van een enthousiast vrijwilligersteam;
* bereid bent je regelmatig, in onderling overleg, in te zetten.


Wat krijg je ervoor terug?
Vrijwilligerswerk is onbetaalbaar, dus je krijgt geen financiële vergoeding. Je krijgt wel een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding die veel voldoening en waardering geeft. Op het centrum werk je ongedwongen in een mooie natuurlijke omgeving en ben je actief met leuke en gezellige collega’s. Daar krijg je zeker energie van. Een of twee keer per jaar zijn er informatie- en scholingsbijeenkomsten waar je wordt bijgepraat over de ontwikkelingen van het centrum. Jaarlijks is er een gezellig uitstapje voor alle vrijwilligers. Alles is gratis en de koffie staat altijd voor je klaar! Mensen buiten Weert krijgen een reiskostenvergoeding.
We gaan je niet in het diepe gooien. Voordat je begint volg je enkele informatiebijeenkomsten zodat je goed bent voorbereid op je taak. Deze zijn gratis en geheel vrijblijvend.
Waar krijg ik meer informatie?
Wil je meer informatie over de mogelijkheden om hier als vrijwilliger te werken?
Kom dan naar de geheel vrijblijvende informatiebijeenkomst op maandagavond 19 maart 2018, om 19.30 uur.